Változások a TAO támogatásokat érintően – 2020/21

Technikai változások a TAO feltöltés során, hatással van a felajánlásra is

"Hogy abból élj, hogy a fényt vissza veritek,
indul az OKJ-s Sarka Kata képzés"
Zene és szöveg: Kivés Gergely

 

Tisztelt Támogatók, úgy mint vezetők, pénzügyesek, könyvelők és támogatottak!

Változott a Társasági adó (év végi) feltöltésének rendszere (ez gyakorlatilag az adminisztratív terhek csökkentése érdekében megszűnt) és ehhez igazodva változik az adó felajánlás rendszere is.

A korábbi cikkeimből és a NAV Útmutatókból továbbra is megtudhatóak a részletek; most kifejezetten figyelemfelhívó jelleggel szeretnék kiemelni néhány (a támogatók számára fontos) vázlatpontot:

  • a cég szempontjából ez rendelkezés az adóról/felajánlás, a sportszervezet szemszögéből támogatás
  • a felajánló befizeti ugyan a társasági adóját, de annak maximum 80%-áról rendelkezhet (az előlegek fizetése során, vagy utólag az éves bevallásban, a már befizetett összegekről is!!!)
  • egyszerű adminisztráció, a szerződéseket a sportszervezet készíti el, a támogatónak a Támogatás Igazolás birtokában (szövetség küldi ki) egy NAV-os nyomtatványt kell beküldeni (kb. 15 perc), ezután mindent a NAV intéz
  • sportszervezet tevékenységéért a támogató semmilyen szempontból nem felel, azt a hatóságok ellenőrzik (egyébként elég keményen)
  • a felajánló -azon kívül, hogy láthatja, hogy az adóforintjait mire költik- még adójóváírásra is jogosult; ezt a NAV az adófolyószámláján írja jóvá az éves bevallást követő július elsején.
  • az adójóváírás mértéke a felajánlott összegtől függ: előlegből történő felajánlás esetén annak 6,5%-a; éves bevallásban történő rendelkezés esetén annak 2,17%-a.
  • fontos kritérium, hogy a rendelkezés érvényességének feltétele, hogy az adózónak ne legyen 100e Ft-ot meghaladó adótartozása, ill. a társaságiadó feltöltést időben rendezze pénzügyileg.

Támogatási szándék egy szándéknyilatkozat kitöltésével jelezhető a sportszervezeteknek (innen letölthető).

Kérdés esetén keressenek nyugodtan a Kapcsolat fül alatt található elérhetőségek bármelyikén.

T. Tóth Tibor
Mérlegképes könyvelő, tanácsadó
Elnök - Hajdúnánás Futball Klub Sportegyesület
Kereskedelmi, Gazdasági és Informatikai Vezető - Uniholz KFT

A TAO támogatás rendszerének változásai – 2019

"Te lennél mindig nekem az élet
Üvölteném jó hangosan
A csel, a gól, a B-közép
Abban minden benne van"

Majoros Péter Majka
Bartalos Jenő

 

TAO jogszabályok változásainak hatásai

2019-ben megszűnik a társasági adóelőleg fizetési kötelezettség.

Ezt szoktuk december 20-ig bevallani, és ilyenkor tudtunk felajánlani a sportszervezeteknek.

(Nem írtam, de most a támogatók szemszögéből írok; a sportszervezetek érteni fogják, ami rájuk vonatkozik.)

Gyakran fizetnünk sem kellett decemberben, de a felajánlást meg tudtuk tenni.
Ha nincs előleg-kiegészítés év végén, nem tudunk felajánlani sem, mert nem küldjük be azt a bevallást, amin ezt eddig meg tudtuk tenni.

Emiatt most át kell gondolni a jogszabály-változás következményeit, két idősíkban:

(1) 2019-es év, mint az átmenet éve,
(2) élet 2019 után, az új helyzethez alkalmazkodva.

(1) 2019-ben a Társasági adó alanyai átmeneti jelleggel választhatják azt, hogy a korábbi évekhez hasonlóan készítenek év végén adóelőleg kiegészítéshez bevallást - ilyenkor a korábbi szabályok vonatkoznak rájuk. Gyanítható, hogy a könyvelőknek ez nem lesz ínyére való; örülnek, hogy megszabadulnak egy nyűgtől - és az ő szemszögükből tökéletesen igazuk is van. Így a 2019 évre eső fizetendő adó maximum 80%-áig csak az éves TAO bevallásban fognak tudni. Ennek május 31 a határideje, de hamarabb el szokott készülni, érdemes március 15 után érdeklődni a cégeknél, könyvelőknél.

(2) 2020 január 1-től érdemes a havi/negyedéves adóelőleg-fizetésből kérni a felajánlást, mert a változássokkal összhangban a maximálisan felajánlható összeg az adóelőleg 80%-ára emelkedett. Ilyenkor a bevallási időszak utolsó napjáig kell az erre rendszeresített nyomtatványt beküldeni, és ebben több előlegre vonatkozóan is rendelkezhetünk.

A NAV által kiadott információs füzet is segítheti a munkánkat, ezt itt érhetitek el.